Juridische rechtsbijstand buiten de EU

Jaarlijks worden er tientallen mensen in het buitenland opgepakt voor drugssmokkel. In totaal zitten er op dit moment ruim 2500 Nederlanders in een buitenlandse gevangenis, waarvan de meeste voor drugssmokkel. Wordt je buiten de EU opgepakt dan zijn de omstandigheden in de gevangenis niet altijd goed en ook het rechtssysteem kan heel anders werken dan in Nederland. Je hebt wel altijd in ieder land recht op juridische rechtsbijstand. De Nederlandse ambassade in het land waar je bent opgepakt, kan je daarbij helpen. De autoriteiten van het land waar je bent gearresteerd, moeten de Nederlandse ambassade of het consulaat zo snel mogelijk informeren over de arrestatie.

juridische bijstand drugs

Hulp van de Nederlandse ambassade

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft vooral een bemiddelende taak. De Nederlandse ambassade kan er bijvoorbeeld niet voorzorgen dat je vrijkomt, maar kan je wel helpen aan juridische informatie. Ze informeren je bijvoorbeeld over de rechtspraak in het land en wat de stappen zullen zijn in het proces. Een goede advocaat vinden in een vreemd land is lastig en daarom helpt de ambassade je hierbij. Ze betalen echter niet de kosten hiervoor. Als er een tolk nodig is dan kan de ambassade die ook voor je regelen. De ambassade zal daarnaast toezien op de handhaving van de mensenrechten, ze kunnen er echter niet voor zorgen dat je beter behandeld wordt dan andere gedetineerden. Als er geen Nederlandse ambassade is in het land, dan kun je het beste contact opnemen met de ambassade van een ander EU-land.

Straf uitzitten in Nederland

Soms is het mogelijk om je gevangenisstraf buiten de EU in Nederland uit te zitten. Met 60 landen heeft Nederland een internationaal overbrengingsverdrag gesloten. Dat betekent dat, als je aan bepaalde voorwaarden voldoet, de straf in Nederland mag uitzitten. De Nederlandse ambassade kan uitzoeken of dit mogelijk is. Je moet om de straf in Nederland uit te zitten wel zelf een aanvraag indienen, meestal bij de directeur van de gevangenis. Je advocaat kan hierbij helpen.

Wat kunnen familie en vrienden doen?

Familie en vrienden kunnen via het ministerie van Buitenlandse zaken met je in contact blijven. De regels over het verzenden en ontvangen van pakketjes en brieven en de bezoekregels verschillen per land en gevangenis.  Je naasten kunnen daarnaast helpen door informatie vergaren, bijvoorbeeld over wat je rechten zijn en bij wie je terecht kunt. Steeds meer juridische informatie en rechtsbijstand kun je online vinden. Het ministerie van Buitenlandse Zaken geeft informatie over het rechtssysteem en de omstandigheden voor de gevangen in het land waar je opgepakt bent.